Plankenvloeren

Bij Parketmeester Hoogland Vloeren vindt u een werkelijk prachtige collectie veroudere vloeren. Ze bestaan meestal uit brede delen met het uiterlijk van een doorleefd verleden.

Een plankenvloer is qua uiterlijk te vergelijken met systeemvloeren die onder diverse namen op de markt worden gebracht, zoals duoplanken, 2-laagsplanken, topplanken en multiplanken. Plankenvloeren ogen zeer robuust, zijn onverslijtbaar en geven uw interieur een natuurlijke look.

Massieve plankenvloeren hebben echter een nadeel: de werking is vrij fors. Door wisseling in temperatuur en luchtvochtigheid krimpen en zwellen de planken, vormen zich naden en gaat de vloer kraken.

De laatste jaren zijn er minder massieve plankenvloeren verkocht en meer systeemvloeren. Om verschillende, duidelijke redenen.
Een systeemvloer heeft veelal een toplaag van edelhout van circa 6 mm. Die toplaag van bijvoorbeeld eiken, merbau of jatoba wordt verlijmd op een multiplex onderlaag.

Een degelijke systeemvloer oogt als een gewone massieve plankenvloer. Maar dankzij de multiplex onderlaag is de werking van zo’n vloer nagenoeg te verwaarlozen. Een houtsoort als maple, die in een massieve uitvoering behoorlijk kan werken, kan dan ook beter worden gebruikt als toplaag op een systeemvloer.